Kategoriler
Açıklama

Trafik kazalarında yitirdiğimiz yurttaşların yakınlarının acısını paylaşıyor ve kazaya neden olan politikaları protesto ediyoruz

21.08.2022

Trafik kazaları, uzun yıllardır ülkemizin önemli sorunlarından biri olmayı sürdürmektedir. Ancak 19 Ağustos’ta aynı gün içerisinde yaşanan iki büyük kaza, konuyu manşetlerin en tepesine çıkarmış ve sorunun ne denli can alıcı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Biri Gaziantep-Nizip otoyolu üzerinde, diğeri Mardin’in Derik ilçesinde yaşanan bu iki kazada toplam 35 yurttaşımız yaşamını yitirmiş, onlarcası da yaralanmıştır. Kazalardan birine yolcu taşıyan bir otobüs, diğerine yük taşıyan iki TIR neden olmuştur.

Kazalar, ülkemizdeki ulaşım altyapısının karayollarına dayandırılmasının olumsuz sonuçlarını bir kez daha hatırlatmıştır. Gerek yük gerekse yolcu taşımacılığının, çok daha güvenli olduğu bilinen demiryolu ve denizyolu yerine karayolu ağırlıklı olarak yürütülmesi, can kaybını tartışmasız bir şekilde artırmıştır. Bundan sonra da benzer kazaların ve can kayıplarının yaşanması kaçınılmazdır.

Kazaların teknik ayrıntıları henüz basına yansımamış olmakla birlikte, birkaç noktanın öne çıktığı anlaşılmaktadır. Kazalardan biri bir otoyolda meydana gelmiştir ve otoyollarda hız sınırlarının kısa bir süre önce artırıldığı hatırlanmalıdır. Daha yüksek hız ile ölümlü kaza sayısının artışı arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. Bir başka olgu, gerek yolcu gerekse yük taşımacılığında gerekli denetimlerin yapılmasında büyük eksiklikler yaşanmasıdır. Çok sayıda yolcunun taşındığı otobüslerde hız, sürücülerin yorgunluk düzeyi, aracın teknik bakım durumu gibi yaşamsal konularda denetimler ya hiç yapılamamakta ya da sınırlı ölçekte yapılabilmektedir. Daha önce ölümlü kazalara karışmış sabıka sicili kabarık sürücülerin otobüs şoförlüğü yapmaya devam edebilmeleri de ayrı bir sorumsuzluk ve hukuksuzluktur. Yine son haftalarda otobüslerde sık sık yangın çıktığı haberleri basına yansımaktadır. Son yıllarda gündemde olan bu soruna, kalitesiz yakıt kullanımı ve teknik bakım eksikliğinin neden olduğu bilinmektedir.

Yük taşımacılığında da karayoluna ağırlık verilmesi nedeniyle kamyon ve TIR’lar büyük miktarda yük taşımaktadır. Bu alanda da hız, tonaj ve teknik bakım sorunu yaşanmakta ve yine denetimler yapılamamaktadır. Derik’te iki TIR’ın birkaç dakika içerisinde aynı kazaya karışmalarının bir rastlantı olmadığı açıktır.

Daha güvenli, daha insani koşullarda yolcu ve yük taşımacılığı için, ülkemizdeki ulaşım ağında ağırlığın karayolundan demiryoluna ve denizyoluna aktarılması gerekmektedir. Dayanışma Meclisi, daha fazla yurttaşımızın yaşamını yitirmemesi için gerekli adımların bir an önce atılmasını talep etmekte ve ölen yurttaşlarımızın yakınlarına başsağlığı dilemektedir. 

Dayanışma Meclisi